Referentie-architectuur

GIDS referentie-architectuur

De GIDS referentie-architectuur bestaat uit verschillende herbruikbare componenten die kunnen worden ingezet bij de transformatie. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om apps van derden op te starten binnen de eigen digitale omgeving en daarmee gegevens veilig te kunnen delen. De GIDS referentie-architectuur bevat hiervoor de HTI-standaard voor een netwerk van gezondheid-apps. Maar denk ook aan beveiliging en privacy; de referentie-architectuur beschrijft hiervoor het gebruik van NUTS om beveiligde verbinden tot stand te brengen en Anonieme ID's om anoniem in te kunnen loggen.

De architectuur biedt kennis en know-how over de individuele componenten als ook de samenhang tussen de componenten. Het kan met andere woorden heel goed zijn dat slechts één of enkele componenten relevant zijn voor uw organisatie of de organisaties waarmee u wilt verbinden.  Een belangrijk doel van de architectuur is dan ook om inzichtelijk te maken voor welke functies of functionaliteiten er (al) open source technologie of standaarden bestaan, die gebruikt kunnen worden zonder dit opnieuw uit te vinden.

GIDS open standaarden ontwikkelt de referentie-architectuur om (radicale) samenwerking tussen afnemers, leveranciers en eindgebruikers te faciliteren en daarbij kosten te delen én te besparen door hergebruik. De referentie-architectuur is zelf ook vrij beschikbaar en kan en mag door iedereen gebruikt worden. Op dit moment wordt er nog gewerkt aan v1 van de referentie-architectuur, zodra klaar is wordt deze gepubliceerd.

Gedeelde functies

De referentie-architectuur bevat componenten die gebruikt kunnen worden bij de volgende gedeelde functies:

Voor wie?

De referentie-architectuur is primair bedoeld om aan te tonen hoe organisaties binnen het gezondheids- en zorgdomein beter kunnen samenwerken door gedeeld (her)gebruik te maken van vrijelijk beschikbare sofwarecomponenten (open source en open standaarden). Gedeeld (her)gebruik is duurzamer, voorkomt vendor-lockin en bespaart kosten.