Coöperatie

Gids naar duurzaam stelsel

Het zorgstelsel in Nederland wordt de komende jaren omgevormd naar een duurzaam stelsel dat gezondheidsbevordering en preventie als uitgangspunt heeft, in plaats van pas te starten bij de behandeling van klachten in de zorg. Modellen, benaderingen en methodes zoals positieve gezondheid, health in all policies, integrated community care en integrative medicine bieden een visie op de inhoudelijke thema's die bij deze ontwikkeling leidend zijn. 

De consequenties daarvan voor hoe we de zorg organiseren zijn significant. Er moet over de grenzen van conventionele maatschappelijke domeinen samengewerkt worden met actieve betrokkenheid van mens, cliënt, patiënt, mantelzorger, vrijwilliger, en zorgverlener. Gegevens uit de ene context moeten in de andere context (her)gebruikt kunnen worden zonder concessies te doen aan de veiligheid en de privacy. Velen werken samen om de bijbehorende transformatie in goede banen te leiden. Samenwerking in communities en netwerken en een besef van de complexiteit en dynamiek inherent aan deze transformatie zijn daarbij ontluikende thema's. Om deze transformatie digitaal te ondersteunen en mogelijk te maken, is een integrale aanpak op basis van open standaarden en open source nodig.

Open standaarden en Open Source

Binnen GIDS Open Standaarden hebben we de afgelopen zeven jaar kennis en ervaring op dit gebied samengebracht. Na een aantal jaren ontwerpen, realiseren en beproeven met de praktijk van Koppeltaal GGZ, Centrale Voorzieningen Eerste Lijn, MedMij, Personal Health Train, Beter met Elkaar, Verslavingskunde Nederland, IPH/AIG, en Nuts is er een herbruikbare set aan afspraken en open-source software componenten om samenwerking in netwerken te ondersteunen en mogelijk te maken. Dit zijn afspraken op basis van internationale open standaarden, die partijen die in deze transformatie samenwerken helpen, om snel een samengestelde oplossing te realiseren, waarbij een platform en losse applicaties samen, aan verschillende gebruikersgroepen aangeboden worden. 

Open standaarden en open-source oplossingen die daarbij aan de orde kunnen komen - en die in een aantal gevallen mede ontwikkeld zijn door GIDS Open standaarden - zijn onder meer: Health Tools Interoperability (HTI), YIVI (Voorheen IRMA), Verifiable Credentials (VC), De open-source software vragenlijst module(s) ontwikkeld door/voor Headease/VKN/IPH/AIG, DIDComm, Nuts, Koppeltaal 2.0, en FHIR.

Waarom Open Source?

Keuzevrijheid: Scheiding IP & support, vermindert vendor lock-in

Transparantie: Technologie is inzichtelijk, iedereen kan de broncode inzien. vermindert de kans op verborgen werkingen

Gemeenschappelijk: Verschillende personen en organisaties  werken samen aan de ontwikkeling. Hiermee worden (personeels)kosten gedeeld

Vrij beschikbaar: bevordert hergebruik, verminderd total cost of ownership

Coöperatie

Omdat we een herbruikbare set oplossingen hebben op basis van open standaarden, hebben we een aantal partijen samen gebracht. Een doel van dit samenwerkingsverband is om op een beperkt aantal thema's de taken te verdelen en gezamenlijk (door) te ontwikkelen en implementeren en zo slim gebruik te maken van de beschikbare standaarden en kennis en ervaring. Deze kan dan door de ene partner gedeeld worden met de andere(n) en vice versa.

GIDS Open Standaarden is een coöperatie met leden die bestaan uit de samenwerkende partijen. Alle leden dragen contributie bij om de gedeelde voorzieningen te gebruiken en door te ontwikkelen. Daarnaast hebben zij zeggenschap over de strategie en (technische) roadmap van GIDS.

Achtergrond & archief

GIDS Open standaarden is ontstaan vanuit de Stichting Beter met Elkaar: Meer mensen gezond en vitaal door eigen regie en multideskundige samenwerking. Klik hier voor het archief van GIDS open standaarden

Visie

Door gebruik van open standaarden en open source ontstaat er een gezonder ecosysteem waarin burgers en organisaties op een gelijkwaardige manier participeren in het domein van gezondheid, welzijn en zorg.

Missie

GIDS wil gezondheid en zorg organiseren in het belang van burgers, waarbij keuzevrijheid (toegankelijkheid) en open technologie een cruciale rol spelen. Daarnaast ondersteunen wij organisaties om burgers toe te rusten, door hen te faciliteren hun clienten digitaal te kunnen bedienen.